Zece locuri care vor disparea din cauza schimbarilor climatice  

Unele locuri de pe Pamant sunt in pericol sa dispara din cauza incalzirii globale, care atrage dupa sine fenomene meteo extreme in diferite colturi ale lumii, potrivit homedailynews.com.

Schimbarile climatice extreme se pot concretiza prin disparitia unor anumite ecosisteme. Fie ca e vorba despre cresterea nivelului marii, desertificare, ploi musonice, topirea ghetarilor sau acidifierea oceanelor, schimbarile climatice modifica rapid planeta. Iata zece dintre locurile care ar putea disparea din cauza schimbarilor climatice:

1. Parcul National Glacier din SUA

Acum peste 100 de ani, in Parcul National Glacier din SUA existau 150 de ghetari. In 2005, mai ramasesera 27, iar pana in 2030 ar urma sa dispara si acestia.

2. Venetia

Din noiembrie 2009, cand nivelul apei a atins recordul de 131 centimetri, Venetia a fost intr-o inundatie continua. Orasul se scufunda de mult timp, insa cresterea nivelului apelor a inrautatit situatia.

3. Marea Bariera de Corali

Marea Bariera de Corali poate fi vazuta din spatiu, insa acestia dispar treptat din cauza incalzirii globale. Cresterea temperaturilor oceanelor, poluarea apei, acidifierea si furtunile au afectat foarte mult coralii si au determinat decolorarea masiva a acestora.

4. Africa Sahariana

Potrivit unor estimari, suprafata desertului Sahara creste cu 0,5 kilometri patrati pe luna. Astfel, a devenit cel mai mare desert din lume si s-ar putea extinde in continuare in tot nordul Africii.

5. Insulele Maldive

Insulele Maldive sunt cel mai jos teritoriu din lume, avand o altitudine maxima de 2,3 metri si o medie de numai 1,5 metri deasupra nivelului marii. Daca apa va creste prea mult, Maldivele ar putea fi prima tara stearsa de pe harta de incalzirea globala.

6. Patagonia

O frumusete neatinsa, Patagonia ar putea fi afectata dramatic de schimbarile climatice. Odata cu cresterea temperaturilor, ghetarii vor disparea partial, iar peisajele naturale se vor schimba complet.

7. Bangladesh

Statul Bangladesh se afla situat in delta fluviilor Gange si Brahmaputra, intr-o zona foarte vulnerabila la schimbarile climei. Aproape 50% din teritoriu s-ar inunda daca nivelul apei ar creste cu un metru. In fiecare an, aici au loc dezastre naturale precum inundatii, cicloni tropicali si tornade, care distrug totul in jur si fac zeci de mii de victime.

8. Tundra din Alaska

Incalzirea globala afecteaza zona Arctica de doua ori mai rapid decat restul Pamantului, ceea ce inseamna ca tundra nordica din Alaska ar putea disparea complet daca temperaturile continua sa creasca. Daca tundra se va topi, nu numai ca va schimba drastic ecosistemele, dar va emite si o cantitate importanta de dioxid de carbon, care va accelera – in mod ironic – schimbarile climatice.

9. Sudul Australiei

La fel ca in Sahara, desertificarea ameninta sudul Australiei. In toate zonele, rezervele de apa dulce scad de la o zi la alta. In acelasi timp, campiile aride cresc riscul incendiilor de padure, amenindand agricultura, viata animalelor salbatice si sute de case ale locuitorilor.

10. Muntii Alpi

Muntii Alpi sunt unii dintre cei mai vulnerabili fata de schimbarile climatice. Potrivit estimarilor oamenilor de stiinta, ghetarii din Alpi ar urma sa dispara pana in anul 2050.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri